Početkom svibnja 1951. godine na oglas izvješen na dvorani osnovne škole u Harambašićevoj ulici u Zagrebu, u kojem se najavljivao tečaj jujitsu, javilo se dvadesetak studenata Zagrebačkog sveučilišta. Svi oni su žarko željeli naučiti jiujitsu, kako se onda nazivala samoobrana. Na prvom treningu 5. svibnja 1951. godine okupilo se 20 učenika. Tečaj je organizirao i vodio Nijemac Hugo Roshanz, podrijetlom Hrvat, koji je kao ratni zarobljenik radio u tvornici “Rade Končar” kao tehnički crtač.

Prije rata bio je nosilac prvog majstorskog stupnja i reprezentativac Njemačke u judu. 1951. nije bilo ni strunjača ni kimona. Vježbalo se na kožnim gimnastičkim strunjačama u nogometnim dresovima, a kimona su zamjenile bluze s radnih akcija. Trener je imao dva kimona, jedan za sebe, a jednog je posuđivao. U početku Hugo Roshanz nije uopće govorio o judu, već se vježbala samoobrana. Kasnije je posebno pokazivao tehnike bacanja i tehnike zahvata na tlu.

Njegova lukavost je nakon nekoliko mjeseci urodila plodom i svi su pretežno trenirali sportski dio juda, a samoobrana se svela na manji dio treninga. U tim pionirskim danima juda kimono je bio dragocjenost. Na zagrebaèkom sajmištu kupovale su se stare plahte od grubog seljačkog platna i od njih, u kućnoj radinosti, šivala kakva takva kimona.

Vrlo brzo u okviru studentskog boks–kluba osniva se sekcija za jiujitsu i judo. Nakon nekoliko mjeseci osniva se akademski jiu-do* klub Zagreb u okviru Zagrebačkog sveučilišta, koji ubrzo, 1952. godine, postaje članom Akademskog sportskog društva Mladost i kasnije mijenja ime u Akademski judo klub Mladost. Nakon nekoliko mjeseci treninga osvanuli su po Zagrebu plakati u kojima se pozivalo na prvi nastup ju-jutsu u Zagrebu. Prvi nastup je bio u srpnju 1952. na ljetnoj pozornici u Tuškancu.

Bila je to demonstracija jujutse uz tri judo borbe. Prvo prvenstvo Zagreba bilo je 5. prosinca 1952. godine. Nastupili su samo borci kluba Mladost, jer drugih klubova nije bilo. Tek 1953. godine osnovan je drugi zagrebački klub Maksimir. Narednih godina judo se širi i u ostale veće gradove u Hrvatskoj. Tako se osniva Judo klub Split, Judo klub Dubrovnik, Judo klub Osijek, a kasnije u Rijeci Judo klub Rijeka, te Judo klub Istarski borac u Puli. Prvo prvenstvo tadašnje SFRJ bilo je u Zagrebu 1955. godine.

Prvi prvak države bio je Dinko Manenica, član Mladosti. Hrvatski judaši bili su dugo godina u vrhu. Bilo je godina kada su judaši Akademskog judo kluba Mladost činili pola reprezentacije SFRJ. Judaši iz Hrvatske imali su niz uspjeha na europskim pa i svjetskim prvenstvima.

* jiu – kratica za jiujitsu – do kratica za judo